De Rotterdam verkocht aan AMUNDI Real Estate

Mischa Molsbergen, Projectdirecteur De Rotterdam: ‘Dit is een prachtige afronding van jaren werken aan een iconisch gebouw van wereldformaat. De succesvolle verkoop bevestigt de kwaliteiten van dit unieke gebouw; architectuur van wereldklasse, vrijwel volledig verhuurd, op een geweldige locatie en een multifunctioneel programma dat z’n meerwaarde bewijst.’

Rabo Vastgoedgroep heeft het gebouw De Rotterdam in Rotterdam aan een consortium van Koreaanse beleggers, vertegenwoordigd door AMUNDI Real Estate verkocht. De Rotterdam is een ontwerp van OMA/Rem Koolhaas en één van de iconen van de Maasstad. De verkoop betreft circa 75.000 m2 kantoorruimte, het nhow hotel met 278 kamers en circa 2.000 m2 congres- en eventruimten, circa 3.000 m2 commerciële units en de 5-laagse parkeergarage met 670 plaatsen. Daarmee is dit de grootste single asset transactie van de afgelopen periode. De woningen in De Rotterdam waren al in eigendom van Amvest.

 7.000 verhuurd aan Media Markt Saturn

Onlangs werd ook een huurovereenkomst gesloten met Media Markt Saturn voor de huur van circa 7.000 m2 kantoorruimte in het gebouw. Daarnaast werd de congres en – eventspace van hotel nhow Rotterdam verder uitgebreid met 1.000 m2, waarmee het gebouw nu bijna volledig is verhuurd.

Mischa Molsbergen, Projectdirecteur De Rotterdam: ‘Dit is een prachtige afronding van jaren werken aan een iconisch gebouw van wereldformaat. De succesvolle verkoop bevestigt de kwaliteiten van dit unieke gebouw; architectuur van wereldklasse, vrijwel volledig verhuurd, op een geweldige locatie en een multifunctioneel programma dat z’n meerwaarde bewijst. Met trots dragen wij dit gebouw aan AMUNDI Real Estate en haar Koreaanse partners over.’

‘Best tall building in Europe’

Sinds de oplevering van het gebouw eind november 2013, staan het gebouw De Rotterdam én de stad Rotterdam nationaal en internationaal enorm in de belangstelling.

Inmiddels is meer dan 95% van het gebouw, in totaal 160.000 m2, in gebruik. De Rotterdam is een van de nieuwe iconen van de Maasstad en werd vorig jaar bekroond tot ‘Best tall building in Europe’ en ‘runner up’ in de competitie tot ‘Best tall building in the world’ door de Council on Tall Buildings and Urban Habitat.

Betrokken partijen

De Rotterdam is een ontwikkeling van De Rotterdam I BV, onderdeel van de Rabo Vastgoedgroep. Het ontwerp van De Rotterdam is van OMA/Rem Koolhaas. Een dedicated team vanuit Rabo Vastgoedgroep verzorgde, samen met Molsbergen Development, het asset- en ontwikkelingsmanagement.

Savills en Houthoff Buruma hebben deze verkooptransactie begeleid namens Rabo Vastgoedgroep.  CMS en Stibbe verzorgden het fiscale advies.

Het consortium van Koreaanse beleggers vertegenwoordigd door AMUNDI Real Estate, werd geadviseerd door L’Etoile Properties en Clifford Chance. De Koreaanse beleggers werden vertegenwoordigd door SIMONE Investments Managers.

Ook BOAG, Jones Lang Lasalle, Cairn Real Estate and HVS assisteerden het consortium vertegenwoordigd door AMUNDI Real Estate.